Desenvolupament sostenible

Desenvolupament sostenible
Una parella de roquerols han fet niu al Monestir de Vallbona

dilluns, 1 de novembre del 2021

COP26 a la cruïlla: Apocalipsi climàtica o col·lapse econòmic

 1        No està en perill el planeta, és la nostra pervivència

La paraula grega “apokálypsis” vol dir “revelació”. L’enciclopèdia catalana diu que “figuradament vol dir catàstrofe”.  El sentit de la paraula que ha fet més fortuna és precisament el sentit figurat del qual parlarem en aquest article. Mentre es reuneixen els participants als COOP26 (Conferència de les parts sobre el canvi climàtic a Glasgow, de l’1 a l 14 de novembre) ens proposem sistematitzar els elements que ens poden donar una visió crítica de quines possibilitats reals hi ha de que la conferència sigui un moment de ruptura que produeixi el canvi real en la tendència cada cop més accelerada de les crisis socials i ambientals que està produint l’escalfament global.

Durant aquest anys 2021, s’han multiplicat els senyals que apunten que s’accelera una dimensió diferent del mateix problema de l’apocalipsi climàtica, aquests elements indicarien que ens trobem davant de la primera etapa del col·lapse del sistema econòmic capitalista globalitzat degut a l’arribada del peak-oil i de l’exhauriment de molts materials imprescindibles per al funcionament del sistema, i el que es pitjor, per a la desitjada transició energètica amb les energies renovables.

En primer lloc, per acotar la dimensió de l’apocalipsi, cal aclarir que el que està en joc no és la “destrucció del planeta”. Aquest anècdota em serveix per acotar-ho. L’estiu de 1986 va tenir lloc un incendi forestal que va commocionar la societat catalana en afectar molt a la muntanya de Montserrat. Fins aleshores no hi havia hagut grans incendis, però aquell, a més de ser gran va afectar “l’ànima sentimental” de la nació catalana, fins al punt que va desencadenar esdeveniments importants que donarien lloc, per exemple, a la llei forestal catalana de 1988. A Manresa vaig comptar-me entre els animadors de les naixents Agrupacions de Defensa forestal (ADF) i vàrem convidar a Ramon Margalef[1] a la Casa de la Natura “la Culla” on ens reuníem les ADF, per tal que l’eminent doctor donés rellevància a la nostra acció social. En acabar la seva xerrada sobre la importància dels ecosistemes forestals, un periodista li va demanar si, seguint per aquest camí, els homes destruirien el planeta. El professor, molt amablement va respondre que hi ha més probabilitats que la terra sigui destruïda per l’impacte d’un meteorit que pels humans, però aquest fet no treu que l’espècie que es considera més intel·ligent, mostri tanta estupidesa com per causar la desaparició d’altres espècies amb les que comparteix  la grandesa de la vida, i posar en perill la seva pròpia pervivència.

2        Quin és l'abast de l'impacte del canvi ambiental global? I la seva velocitat?

2.1       Els efectes sobre la biodiversitat.

Els experts estan d’acord en què el canvi ambiental global més destacat és la pèrdua de biodiversitat. Malgrat que les estimacions indiquen que hi hauria uns 13 milions d’espècies al planeta, només en coneixem 1,75 milions. Hi ha certeses de l’extinció de prop d’un miler d’espècies de vida silvestre conegudes, a les que cal afegir un nombre significatiu (unes 300) de les que es troben en perill d’extinció. No podem inferir quantes s’estan extingint abans de ser, ni tan sols conegudes.

Els canvis dels usos del sòl, transformació d’hàbitats (silvestres o mosaics agro-forestals) per a l’agricultura intensiva i la ramaderia són una de les causes principals. L’obertura d’infraestructures en espais molt vulnerables, com la seva amazònica,  són les vies de penetració dels interessos econòmics que provoquen els incendis forestals per la implantació ramadera, amb una intensitat tal que pot ser seguida per les imatges de satèl·lit. L’expansió urbana és una altres de les causes que generen la pèrdua dels ecosistemes que aixopluguen la biodiversitat.

El tràfic il·legal d’espècies exòtiques, així com la introducció d’espècies invasores són dues causes importants de l’extinció d’espècies. L’escalfament global, produeix efectes perfectament observables en el desplaçament de les espècies i, el que es pitjor, la pèrdua irreversible dels hàbitats àrtics pel desglaçament dels casquets polars. L’escalfament de l’aigua dels oceans i la seva acidificació, ja ha causat la destrucció de la meitat dels esculls de coral (veritables paradisos de biodiversitat marina). Un fenomen que no s’aturarà a curt termini per la gran inèrcia tèrmica de l’aigua del mar que absorbeix gran part de les emissions del CO2. La sobrepesca és l’altra gran causa antròpica de la pèrdua d’espècies marines, d’efectes tan perniciosos com la contaminació per plàstics o productes químics.

L’ONU va promoure el conveni per la biodiversitat. La primera fita important dels calendaris de les grans reunions de líders mundials organitzades per l’ONU, va ser la COP15 sobre biodiversitat de l’11 al 14 d’octubre a Kunming, China. En aquest reunió l’ONU va aportar Un informe que recull que no s’ha complert cap dels objectius del decenni 2010-2020 (parcialment assolides sis de les 20 metes fixades). Aquesta reunió, això si, fa finalitzar amb una declaració optimista, i l’anunci d’una propera trobada per concretar nous objectius.

2.2       Els “avenços” en la reducció de l’escalfament global

La valoració dels avenços assolits des de la cimera de París i l’assoliment de nous compromisos són els propòsits de la Cop26 sobre canvi climàtic.

El Grup Intergovernamental d’Experts sobre Canvi Climàtic (IPCC) promogut per l’ONU, ha de presentar el seu sisè informe el febrer de 2022. Esta format per tres grups de treball: el primer mesura l’evolució dels indicadors del canvi climàtic, el segon valora els seus impactes i el tercer que ha de fer propostes de mitigació i adaptació.

Ja s’ha fet públic l’informe tècnic previ a la supervisió dels responsables polítics (que redacten el que es coneix com Summary for Policymakers -SPM). A mida que els especialistes com Ferran Puig Vilar van aprofundint en el contingut de l’informe, ens van enviant senyals d’alarma. El post del dia 10 d’agost d’aquest expert independent, (integrant del CENEAM) enginyer i comunicador, que des de 2008 es va centrar en el tema del canvi climàtic, ens indica:

             Que els informes consensuats entre científics governamentals porten a la moderació de forma sistemàtica, que el grup 1 de la ciència física no està versat en els sistemes complexes i que per a ells un canvi d’estat és “una curiositat matemàtica” d’alt impacte però de baixa credibilitat, un concepte que es considera molt versemblant per altres branques de la ciència (tot seguit en veurem la seva rellevància).

             En tot cas el titular de l’informe, tot i la moderació, és clar: “la crisi climàtica és pitjor del que s’esperava”. El segon titular fonamental és present fins i tot en el resum per a polítics d’aquest primer informe: Molts dels canvis deguts a les emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEH) passades i futures són irreversibles durant segles o mil·lennis, especialment els canvis en els oceans (augment de temperatura, acidificació, nivell del mar...) i en els casquets polars.

             Els models no han tingut en compte els efectes accelerants (Tipping points) de l’escalfament del permafrost (sòl glaçat del zones circumpolars que allibera grans quantitats de gas metà, d’efecte hivernacle 25 vegades superior al CO2) ni les respostes abruptes de punts crítics com el fort increment del desglaç antàrtic i la mort regressiva dels boscos.

En resum: La crisi climàtica s'intensificarà, se superaran els +1,5 °C, i els +2 °C ho faran amb tota probabilitat (podem arribar a +5,7º el 2100), Groenlàndia es fondrà fins i tot si encara hi ha "evidències limitades" que ha passat el seu punt de no retorn, i el foc consumirà la vegetació i la vida animal dels boscos que ja no es troben a la seva zona climàtica.

A primers d’agost un mitjà local ha publicat una segona Filtració de l’informe de l’IPCC, aquest cop del grup III (Mitigació i adaptació) abans de ser maquillat pels polítics de forma prèvia a la publicació definitiva per amb una afirmació contundent: “la preservació mediambiental no és compatible amb el creixement econòmic”, o el que és el mateix, només el decreixement apareix com un camí viable cap als escenaris de  reducció de les emissions abans del 2025 i Zero net d’emissions a partir del 2050. I constata com s’ha produït una expansió d’algunes activitats econòmiques intensives en emissions com ara l’aviació que ha crescut un 28,5% entre 2010 i 2020 .

Però l’informe, contemplant la distribució desigual dels ritmes de les emissions també afirma: “No és incompatible lluitar contra la pobresa energètica i el canvi climàtic. Això es deu al fet que els grans emissors són els més rics: el 10% més ric emet deu vegades més que el 10% més pobre. És per això que augmentar el consum dels més pobres als nivells bàsics de subsistència no augmentaria gaire les emissions”.

Quant a la combinació de mecanismes de governança per a fer viable la transició, l’informe indica que calen mesures legislatives més efectives i mecanismes de mercat, però reconeix que serien insuficients i que els moviments socials climàtics tenen un paper molt important per evitar l’acceleració dels canvi climàtic. L’article que publica el resum de la filtració, destaca que el 52% dels francesos creuen que cal abandonar el mite del creixement infinit.

Una tercera filtració ens informa que hi ha hagut 32.000 recomanacions dels estats per canviar els informes filtrats.

3        Els senyals de l’esgotament de les bases materials del sistema

3.1       La llei de l’entropia i el procés productiu: “el peak-oil”

Aquest any es compleixen cinquanta anys de l’edició del llibre de l’economista romanès Georgescu-Roegen “La llei de la Entropia y el procés econòmic”.  Aquest llibre va canviar radicalment l’enfocament de l’economia, quan va fer el mateix que el fundador de l’ecologia científica, Ramon Margalef amb els ecosistemes, mirant cap a la termodinàmica per calcular els balanços energètics dels processos productius i calculant quanta energia i materials es consumeix en els diversos processos de producció (o en els ecosistemes per al cas de l’ecologia).  Sota aquesta perspectiva, l’economista va posar en evidència que els mercat no tenen compte l’eficiència energètica en assignar valor als béns produïts. Un valor de mercat que serà exponencialment creixent a mida que la producció s’acosti als límits de les existències dels recursos energètics i materials.

L’economia convencional ha fet cas omís d’aquestes consideracions, i el capitalisme ha seguit un camí creixent de producció de béns mentre els recursos han estat barats, per més que molts experts, com el català  Joan Martínez-Alier han format generacions d’especialistes de l’economia ecològica advertint dels límits del sistema. En la història recent del capitalisme hem experimentat diversos moments d’escassetat de combustibles fòssils per raons conjunturals que han donat lloc a crisis econòmiques globals (1973, 1979, 1990) que els sistema ha anat superant a base de l’empobriment de les classes treballadores.

No obstant, molts experts estan anunciant des de fa temps que a la dècada de 2020 es produirà el que es coneix coma “peak-oil”, és a dir la finalització dels combustibles fòssils barats. L’especialista de casa nostra més significat és Antonio Turiel, que va publicar el llibre “Petrocalipsi” que ja va per la sisena edició, en el qual anunciava el gran declivi als inicis-mitjans dels anys 2020. Malgrat que les reserves de combustibles estimades no s’hagin esgotat, el problema actual és que finalment, les lleis de la termodinàmica esdevenen implacables al mercat: el cost energètic i econòmic d’obtenir els combustibles fòssils de les reserves és tan elevat que el resultat és un increment de preus que acaba per afectar tots els àmbits del mercat.

L’Agència Internacional de l’Energia, en el seu informe de maig de 2021, preveu descensos importants de la demanda assenyalant un símptoma concloent de que ens trobem  en aquesta zona del Peak-oil,  quan explica el gran declivi dels inversions de les companyies productores de cru i de gas en noves prospeccions, a causa justament, de la manca de rendibilitat de les explotacions de cru barat. Turiel aclareix que, en realitat, les dades de demanda de l’informe de l’AIT ens indiquen que es altament probable una caiguda del 50% de la producció de petroli en menys de cinc anys.

Pel que fa al gas natural, és perfectament conegut que les dues vies d’aprovisionament més importants d’Europa, Rússia i Algèria, han reduït molt el pas de les seves aixetes. La disminució de les reserves de l’extracció ha fet que s’atenguin prioritàriament les creixents demandes internes, i que es rebaixin les exportacions. Pel que fa la provisió de la península ibèrica, el tancament del gasoducte principal que travessa l’estret, ha comportat des de l’1 de novembre la reducció del 30% del gas que entra a la península, agreujant encara més les negres perspectives de l’impacte que ja ha produït l’increment del preu del gas (que en un any s’ha multiplicat per 5). Al marge d’altres impactes en els usos industrials del gas i en el propi preu de l’electricitat, les centrals de cicle combinat són el regulador del sistema elèctric front de les oscil·lacions que es produeixen per l’aleatorietat de la oferta de les energies renovables. Així doncs, la menor disponibilitat de gas compromet seriosament la seguretat del sistema elèctric front dels incidents (com els que ja han succeït en poc temps a Europa) que poden ocasionar apagades causades per avaries importants en la xarxa de distribució en aquests moments de tensió. Aquesta alta probabilitat d’apagades ha dut als governs d’Alemanya, Àustria i Suïssa a informar als seus ciutadans de com prevenir en l’àmbit domèstic, grans apagades de diversos dies de durada.

Malgrat les campanyes propagandístiques del govern francès, que és el gran avalador de l’energia nuclear, aquesta font d’energia, al marge dels riscos que comporta, tampoc pot esdevenir cap alternativa fiable, doncs les reserves d’urani fa temps que estan caient en picat, de forma que l’extracció ja fa anys que és inferior a la demanada, i el seus preus creixen continuadament.

En aquest context, països com l’Índia, la Xina o Alemanya intensifiquen l’ús del carbó per alimentar la seva demanda d’electricitat, malgrat que l’eficiència energètica del carbó que s’extreu actualment és molt inferior a l’antracita, i que les reserves d’aquests països també decreixen, el que ha dut a la Xina i l’Índia a programar apagades controlades.

3.2       Les possibilitats de les energies renovables

Les energies renovables de tecnologies més madures són l’eòlica i la fotovoltaica. La nomenada “energia verda de l’hidrogen”, encara molt “verda” tecnològicament no és una font d’energia sinó d’emmagatzematge. Les tecnologies com la de fissió, son avui per avui, ciència ficció. El fet és que l’electricitat cobreix a nivell mundial, tan sols un 20% de la demanda d’energia (al nostre país un 23,5%). No hi ha res que faci pensar que camions, vaixells i avions puguin funcionar amb electricitat. De fet, el parc mòbil elèctric actual no arriba a casa nostra al 4% i la nostra potència instal·lada de eòlica i fotovoltaica és de 1.800MW. En el darrer any l’energia real generada per aquestes fonts renovables ha estat del 50% de la potència instal·lada. L’expert català d’aquesta tecnologia, Pep Puig, afirma que ens caldrien 50.00MW. És creïble que, a curt termini, podrem disposar d’espai consensuat per a la seva instal·lació?. Tot plegat sense considerar que, de fet, no hi ha materials disponibles per al creixement de les instal·lacions eòliques i fotovoltaiques. I això ens remet al següent apartat.

3.3       L’esgotament de materials crítics

Alicia Valero, al seu llibre “Thanatia. Los límites minerales del planeta” quantifica els estocs disponibles de molts minerals que intervenen en els processos de fabricació dels enginys electrònics i afirma, per les mateixes raons de la gran inversió d’energia necessària en l’extracció, que ja estem assistint a l’esgotament d’estocs de materials molt utilitzats per les noves tecnologies (“el problema dels microxips és la punta de l’iceberg”). I no parlem de minerals escassos que es troben en les nomenades “terres rares”, parlem per exemple del coure que cotitza actualment a 11.300$/tona. Cal molt coure i materials rars i escassos per fer cotxes elèctrics i instal·lacions de renovables. “El pic de tot” ens porta a començar a notar els des-abastiment de productes essencials que disparen preus.

Els defensors del “desenvolupament sostenible” afirmen que la solució és l’economia circular, és a dir una economia que recupera tots els residus i recicla els materials que contenen. Martinez-Alier, afirma que tan sols es reciclen un 8,6% dels materials consumits per l’economia mundial (un total anual de 92 Gt -una Gt són mil milions de tones-), i que de fet, la circularitat en l’economia és un mite, doncs el 44% dels materials extrets es fan servir per processar energia, i els estocs de materials (habitatges, infraestructures...) creixen a un ritme molt elevat amb addiccions netes de 17 Gt/any.

Així doncs, és en aquesta clau de l’esgotament de recursos materials i energètics que hem d’interpretar esdeveniments que ja s’han manifestat i que poden tenir conseqüències econòmiques greus. Han aturat la seva producció importants processos productius que consumeixen molt gas natural com les fàbriques de fertilitzants (perquè el preu gas és el 80% del seu cost de producció). S’aturen fàbriques tèxtils a Portugal, els ports d’arreu del món es troben encallats, entre altres raons perquè el preu del transport marítim s’ha multiplicat per cinc. Un 50% de les obres en marxa han parat o renegociat els seus contractes degut a l’elevat increment dels costos. S’informa d’importants problemes de des-abastiment d’aliments i de productes de consum (electrònics, joguines, mobles...) per a les dates immediates de final d’any i per als propers mesos.

4        Estem davant del final de la festa?

La manca de disponibilitat de petroli barat i de materials crítics estan posant damunt la taula els límits materials del creixement econòmic. Cap expert afirma que sigui un procés ràpid de col·lapse, però si que hi ha molt consens en considerar que està apareixent la cara fosca de l’economia globalitzada. La globalització ha facilitat la mundialització de la pandèmia del COVID i està dificultant la seva contenció. La congestió dels sistemes de distribució posa de manifest les debilitats de dos dels grans principis del capitalisme modern, la producció “just in time” per estalviar costos d’estocs, i la deslocalització de la producció per cercar salaris més barats. D’altra banda, la precarització salarial i de les condicions de treball, ha posat damunt de la taula la situació de treballadors essencials com els conductors de camions.

El canvi de sistema és imprescindible, segons els experts i els científics que afirmen que manca honestedat dels responsables polítics i econòmics per explicar que la festa del petroli barat s'està acabant. Ens diuen que el decreixement no és una opció, que és un imperatiu matemàtic fins ara voluntàriament ignorat. És indiscutible que l’impacte es traslladarà més aviat o més tard a tots els sectors de la producció i del consum i que el més assenyat és que ens anem preparant per fer moltes coses de manera diferent. La producció d’energia a nivell local, la producció d’aliments i béns de consum de proximitat és una via que cal transitar, acompanyada per descomptat, per unes pautes de consum més frugals. També ens diuen que la tecnologia pot ajudar però que no se li poden demanar solucions màgiques.

La paradoxa és que les expectatives d’aconseguir la contenció de l’escalfament global es fien totes a assolir Zero emissions el 2050, quan els experts en energia, tecnologia i materials ens diuen que serà materialment impossible desenvolupar i produir tots els artefactes que ens han de permetre rebaixar les emissions.

4.1       Què espot esperar de la COP26?

La Conferència de les Parts (COP) és la reunió dels estats membres de la Convenció Marc de les nacions Unides per al Canvi Climàtic (CMNUCC) que són 196 estats més la Unió Europea, i que aquest cop la presideix el Regne Unit en associació amb Itàlia amb el propòsit de fer operatius els Acords de París. També hi assistiran representants d’empreses, associacions, i entitats ecologistes en qualitat d’observadors que intentaran fer pressió sobre els delegats nacionals.

No obstant, és evident que els pes dels delegats dels països representats és molt diferent. La Secretària Executiva de l’ONU pel canvi climàtic, Patricia Espinosa  va recordar als ministres de medi ambient del G-20[2] aquest mes de juliol que el seu lideratge és imprescindible per fer viable l’acord de París que és mantenir l'augment de la temperatura mitjana mundial el més a prop possible d'1,5 graus centígrads.  Els països del G-20 representen el 85% del total de les emissions.

El cap adjunt de les Nacions Unides per al Canvi Climàtic va destacar quatre elements clau per a l'èxit de la COP26:

·        Concloure les negociacions pendents de l’acord de París

·        Augmentar l'ambició de reduir les emissions, adaptar-se als impactes climàtics i proporcionar finançament per tancar les bretxes entre les expectatives globals i els compromisos polítics.

·        Comprometre's amb la societat civil i els grups d'interès no partidistes en una unitat de propòsit

·        Complir el compromís dels països desenvolupats de mobilitzar 100.000 milions de dòlars anuals per donar suport als països en desenvolupament.

Segons el cap adjunt de la conferència, el major obstacle en les negociacions sobre el canvi climàtic de l'ONU és l'article 6 de l'Acord de París, que es refereix als mercats de carboni. Però l’element més important per fer viable l’Acord de París és que cada país formuli una estratègia a llarg termini i que la compleixi. I en aquest terreny, el darrer informe abans de la cimera (26 d’octubre) que ha fet públic el PNUMA, afirma que tots els països esgrimeixen unes molt bones intencions per als compromisos de “Zero Net el 20250”, però el mateix  informe es lamenta que les Contribucions Determinades a nivell Nacional (compromisos a curt termini) només suposen un 7,5% de reducció en les emissions previstes per al 2030, mentre que es necessitaria un 55% per assolir l'objectiu de París d'1,5 °C.

Els acords de les parts són voluntaris, i es poden incomplir, i fins i tot fer ostentació política del seu incompliment com s’ha demostrat al temps de Donald Trump. Com diuen Juan Hernandez Zubizarreta i Pedro Ramiro “els estats centrals han tingut una funció essencial a l’hora de reforçar l’arquitectura jurídica global que protegeix els negocis de la classe politico-empresarial” i “en un context en què el capitalisme accentua la seva ofensiva sobre tot allò susceptible de privatització i mercantilització, ja que el sistema de les Nacions Unides ha estat capturat pel poder corporatiu, és el consens un valor?”.

Mentre Joe Biden feia declaracions grandiloqüents a Glasgow, al seu país ha decidit apujar un 24% la quantitat de carbó que destina a la generació d'electricitat, i Pedro Sanchez feia el mateix preparant la reobertura de la central de As Pontes, que també funciona amb carbó.

Queda temps per prendre acords voluntaris que no tenen garanties de compliment i per dissenyar i executar estratègies a llarg termini, quan els estats nació estan més preocupats per mantenir el subministrament energètic a la seva desbocada maquinària productiva, que en la reducció de les emissions?.

4.2       Què es pot fer per suavitzar els impactes del col·lapse?

Els entesos també afirmen que un decreixement just no és compatible amb els grans beneficis dels grans capitals. En aquest terreny, com en tants altres, els discursos amaguen realitats punyents. La reunió dels països del G-20 ha tingut damunt de la taula una proposta de limitació del topall mínim de tributació dels grans capitals. L’anàlisi de la proposta que fa Intermon-Oxfam, afirma que la proposta és una gran burla d'equitat per les excepcions (la City de Londres o grans empreses com Amazon, en poden quedar al marge) i perquè preveu 10 anys de moratòria. Els defensors de la tributació justa a nivell internacional afirmaven que calia un 25% de topall mínim i que fos efectiu i immediat per tal de que els països en desenvolupament poguessin recaptar uns 17.000 M$ imprescindibles en  aquests països on la despesa pública té una gran dependència d’aquests ingressos.

D’altra banda, ens cal considerar que, si com diuen alguns, estem davant de la primera etapa del col·lapse, caldrà fer una gran esforç per protegir als més desfavorits per revertir les desigualtats que no paren d’agreujar-se. Les 20 gran fortunes mundials s'han incrementat un 24% amb el COVID, mentre a Espanya, segons el darrer informe FOESSA ja hi ha 6 milions de persones pobres, 2,5 milions més que el 2018.

No es pot garantir la continuïtat del capitalisme, però el sistema encara conserva l’hegemonia del discurs econòmic i social fomentant el desconeixement de la transcendència de la situació actual. Cal construir un nou discurs que faci possibles els canvis cap a una societat més sana.  I en aquest context ens diuen que davant de l’eventual col·lapse les prioritats immediates són (Antonio Turiel): Assegurar l’alimentació, l’abastiment d’aigua i el sanejament que depenen de l’electricitat. I a mig termini desenvolupar col·lectivament la producció local d’energia i recursos essencials al mateix temps que es redueixen les xarxes de distribució d’ampli abast. Un nou horitzó de reducció de la demanda energètica ha de passar, necessàriament, per intensificar l’urbanisme de reciclatge (rehabilitació de la ciutat antiga) i la diversitat d’usos a la ciutat per reduir la necessitat de mobilitat. L’escassetat de materials ens ha de dur a incentivar el reciclatge de materials  i fins i tot, a l’aprofitament dels materials dels dipòsits de residus existents.

Si els indicadors semblen apuntar clarament a un decreixement inevitable no planificat, és per tant, moment d’intensificar la resposta social per posar al centre el treball de les persones que tinguin cura de les nostres necessitats i el repartiment just de la riquesa i els recursos, incloses les generacions futures. I que aquesta mirada ha de convertir-se en hegemònica en els terrenys cultural i polític, per repensar els sistemes de producció i consum i refer un sistema econòmic en descomposició sense deixar al marge més descartats.  En definitiva apostar per la sobrietat i la senzillesa voluntàries, posant en valor l’acció solidària dels moviments socials, “poetes socials” de la solidaritat, com els nomena el papa Francesc.

Fins ara, els estats nació han banalitzat el ritual de les cimeres periòdiques que no prenen les decisions necessàries per frenar el que els científics formalment pronostiquen, en un intent de d’objectivar i quantificar les evidències, quan la realitat, encara més dramàtica, escapa per diverses escletxes a les conclusions del seu coneixement. La resposta, encara incipient, ens la proporciona la centralitat de la lluita des de les perifèries, també les del primer món, com  el motor de la mobilització global necessària per a contenir la deriva de la injustícia social i ambiental. Si d’alguna forma el “col·lapse” anticipa una nova societat, prendrien tot el seu sentit les paraules de Teilhard de Chardin: són els sofrents els que impulsen el “cosmos” vers la seva plenitud.



[1] Ramon Margalef és considerat el pare de la ciència ecològica que va donar solidesa a la teoria dels ecosistemes en base a estudiar els fluxos de matèria i energia que els donen estructura i complexitat.

[2] El G-20 està format per 19 països més la Unió Europea. Els estats membres són: Argentina, Austràlia, Brasil, Canadà, Xina, França, Alemanya, Índia, Indonèsia, Itàlia, Japó, Mèxic, Rússia, Aràbia Saudita, Sud-àfrica, Corea del Sud, Turquia, el Regne Unit i els Estats Units.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada